21.5.2012

Martat

Olemme muutaman työkaveri-ystävän kanssa kokoontuneet kerran kuussa vuoroin vieraissa -periaatteella tekemään käsitöitä toistemme luo. Homma sai pian nimen Martat ja käsitöiden tekeminen on siis marttailua. Illanviettoon kuuluu tietenkin kahvittelu/teettely (siis teen juominen) ja erilaisten herkkujen nauttiminen.
Vuoroni oli emännöidä toukokuussa ja tarjosin martoille tuulihattuja, jotka tein gluteenittomista jauhoista, koska joukossamme on yksi keliaakikko. Näillä jauhoilla en ollut koskaan ennen tehnyt tuulihattuja, joten odotin mielenkiinnolla onnistuvatko hatut. Taikina oli normitaikinasta poiketen kohtuullisen tiukkaa puristaa, mutta muuten hattuset onnistuivat kohtalaisen hyvin. Ehkä jauhoja olisi saanut käyttää vähän vähemmän kuin normaalisti.
Tässä ohje hattusiin:
2,5 dl vettä
50 g voita
½ tl suolaa
150g jauhoja
4 munaa
½ tl leivinjauhetta

Kiehauta vesi, voi ja suola. Kun rasva sulaa, siirrä kattila levyltä ja lisää kerralla koko jauhomäärä. Sekoita kunnes neste on imeytynyt jauhoihin.
Siirrä kattila uudelleen levylle miedolle lämmölle. Sekoita koko ajan kunnes taikina irtoaa kattilan reunoista ja muotoutuu kiinteäksi (tämä vaihe oli haasteellisin gluteenittomien jauhojen kanssa). Siirrä levyltä ja sekoita kuumaan taikinaan nopeasti yksi muna.
Anna seoksen jäähtyä ja sekoita taikinaan loput munat yksi kerrallaan voimakkaasti vatkaten. Sekoita viimeisen munan kanssa leivinjauhe. Pursota nokareita pellille. Ennen paistoa pirskota pellille pari ruokalusikallista vettä. Paista 175-200 asteessa n. 30-40 minuuttia.

Tuulihatut odottamassa täyttämistä
Tällä kertaa käytin täytteeseen savukinkkua, ruohosipulituorejuustoa, jota notkistin tilkalla kermaa, mausteena sinappia, mustapippuria, pari kevätsipulin vartta ja muutama viipale suolakurkkua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti