4.8.2013

Leipää

Leivoin eilen pitkästä aikaa taas leipää. Resepti löytyi pienestä reseptivihkosesta, johon kerään lehdistä ja eri tv-ohjelmista hyviltä kuulostavia ohjeita. Mainitsinkin jo aikaisemmassa postauksessa tästä reseptivihkosesta, joka on sittemmin tullut jo täyteen ja uusi vihko on jo aloitettu.
Siis eilisen ruislimpun resepti (en muista mistä olen ohjeen talteen kirjoittanut, mutta nyt olen viime aikoina tunnollisesti kirjannut ylös reseptin lähteen) on todella helppo ja tuloksena oli maukasta leipää.

Tällä ohjeella tulee kaksi suurta limppua.

2 sl ruisrouhetta
1,5 dl kaurahiutaleita
7,5 dl ruisjauhoja
1 litra kiehuvaa vettä
50 g hiivaa
2 tl suolaa
2 rkl siirappia
0,5 dl öljyä tai sulatettua voita
1 dl vehnäleseitä
2,5 dl grahamjauhoja
n. 9 dl vehnäjauhoja

1. Mittaa ruisrouhe, kaurahiutaleet ja ruisjauhot kulhoon ja kaada kuuma vesi niiden päälle, sekoita ja anna taikinan jäähtyä kädenlämpöiseksi.
2. Liuota hiiva pariin ruokalusikalliseen kylmää vettä, kaada se taikinaan ja lisää suola, siirappi ja rasva. Alusta leseet ja graham- ja vehnäjauhot taikinaan. Kohota n. tunti hyvin peitettynä.
3. Ota taikina pöydälle ja leivo kahdeksi limpuksi. Voitele piimällä (itse käytin piimän puuttuessa vettä) ja ripottele pinnalle esim. ruisrouhetta. Kohota leivät kaksinkertaiseksi. Paista leipiä ritilällä uunin alimmalla tasolla n. tunnin ajan 175-200 asteessa.

tässä viimeistä kohotusta odottamassa

uunituore limppu
Lämpimän ilman lounaana oli fetasalaattia, josta jäi puuttumaan oliivit, mutta ne korvattiin pikanteilla punasipulilohkoilla - ohje Maku-lehdestä.

2 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Suosittelen, leipä oli todella hyvää (vaikka itse sanonkin). Maistui rukiiselle ollen kuitenkin vaalean leivän näköistä.

      Poista